Een leuke bijbaan vinden om je zakgeld of studiefinanciering aan te vullen

intro-background

Delen is lief

Veel jongeren en studenten gaan op zoek naar een bijbaan. Hiermee kunnen ze hun zakgeld of de bijdrage via de studiefinanciering aanvullen. Als je nog op school zit zijn de mogelijkheden iets minder ruim. Als je nog geen 18 bent gelden er namelijk beperkingen. Dat geldt voor de aard van het werk maar ook voor je werktijden. Voordat je aan de slag gaat is het daarom belangrijk om de regels goed te lezen, zodat je weet wat wel en wat niet mag. Je werkgever hoort dit overigens ook te weten. Een werkgever die zich niet aan de regels houdt kan een forse boete krijgen. 

Hoe vind ik snel een leuke bijbaan?

Veel bijbaantjes worden vergeven door mond-tot-mond reclame. Als je een vriend, vriendin, broer of zus hebt die al een bijbaan heeft, dan kan die vaak een goed woordje voor je doen als er een vacature vrijkomt. Maar als je dat geluk niet hebt dan moet je zelf aan de slag. Dat doe je bijvoorbeeld met de Grabjobs app. Dit is een app voor je smartphone die je op de hoogte brengt van leuke vacatures bij jou in de buurt. Je moet hiervoor een gratis account aanmaken, waarin je aangeeft wie je bent en waar je naar op zoek bent qua werk. Ook geef je aan of je fulltime of parttime beschikbaar bent voor werk. Veel studenten en scholieren werken tijdens vakanties meer uren zodat ze wat meer verdienen en de werkgever hen kan inzetten om vaste medewerkers die met vakantie zijn te vervangen. 

In welke sectoren kun je snel een bijbaan vinden?

Populaire sectoren voor het vinden van een bijbaan zijn er genoeg. Veel studenten werken in de horeca of bijvoorbeeld achter de balie van een theater of bioscoop. Daarnaast kun je een bijbaan vinden in de schoonmaak en uiteraard als winkelmedewerker. Vooral supermarkten, die vaak ruime openingstijden hebben, zijn vaak op zoek naar extra personeel om alle diensten te kunnen vullen. Maar je kunt bijvoorbeeld ook gaan werken bij een benzinestation of in een avondwinkel. Bijzondere bijbanen zijn er natuurlijk ook. In het entertainment bijvoorbeeld of in een pretpark of dierentuin. Ook in de kinderopvang, bijvoorbeeld bij een oppascentrale, kun je soms een bijbaan krijgen. Uiteraard moet je in veel sectoren wel voldoen aan bepaalde minimumeisen. 

Hoeveel verdien je met een bijbaan?

Misschien denk je dat je met een bijbaan maar weinig verdient. Natuurlijk is het uurloon van iemand van 18 lager dan wanneer je half in de dertig bent en een fulltime baan hebt. De eisen voor deze laatste categorie zijn natuurlijk ook hoger. Het uurloon verschilt vaak per sector. In de horeca moet je vaak ’s avonds en in het weekend werken, daar verdien je dan natuurlijk meer dan wanneer je doordeweeks in de vulploeg bij een supermarkt aan het werk gaat. Maar het belangrijkste is dat je er plezier in hebt en dat je door je bijbaan leert verantwoordelijkheid te nemen en ervaring op te doen hoe het is om te werken in plaats van op school te zitten of in de collegebanken. 

Solliciteren voor een bijbaan

Ook voor een bijbaan moet je natuurlijk gewoon solliciteren. Veel werkgevers plaatsen een vacature voor een bijbaan online, zoals op de Grabjobs app. Het is dus zaak om deze goed in de gaten te houden als je een baantje zoekt. Als er een vacature voorbij komt waar je interesse in hebt, solliciteer dan meteen. Vooral op een bijbaan voor ongeschoold werk zoals schoonmaken of vakken vullen komen vaak honderden reacties. Zorg dus dat je er snel bij bent zodat je opvalt en de werkgever jou wellicht op zijn of haar shortlist plaatst om je later te benaderen voor een videochat. Zo’n video-interview geeft werkgevers de kans om snel kennis te maken met mogelijke kandidaten en een keuze te maken. Deze manier van werving en selectie is voor hen tijdbesparend en wordt daarom steeds populairder. 

Let op met een bijbaan als je ook een reguliere baan hebt

Als je al een baan hebt en je neemt er een bijbaan bij, let dan op dat de financiën goed zijn  geregeld. Je werkgevers mogen bijvoorbeeld niet allebei de arbeidskorting in mindering brengen op de loonbelasting die ze afdragen. Als ze dat wel doen dan komt je dat op een forse naheffing te staan. Meld het dus altijd als je twee of meer werkgevers hebt zodat dit goed geregeld wordt. Anders is het wel erg zuur als je bij het invullen van je aangifte tot de ontdekking komt dat je een flink bedrag moet betalen. Als het goed is kan je werkgever je vertellen hoe het zit met de arbeidskorting en of deze wel of niet bij deze werkgever wordt verrekend. 

Een bijbaan is niet alleen goed voor je portemonnee

Een bijbaan hebben is natuurlijk leuk vanwege de extra verdiensten die je erdoor krijgt. Maar je geeft hiermee ook een goede indruk dat je graag wilt werken. Bijbaantjes tijdens je schooltijd of je studie op je CV laten een werkgever zien dat je bereid bent om de handen uit de mouwen te steken, ook als je daarvoor geen topsalaris krijgt. Dit is een belangrijke plus als het gaat om het hebben van de juiste mentaliteit. Ook dat kan dus een belangrijke reden zijn om via Grabjobs op zoek te gaan naar een leuke bijbaan bij jou in de buurt. 

Meer Grab Blogs:

intro-background
blog

4 Tips om die openstaande vacatures te vullen

Goed personeel dat ook matcht met jullie bedrijfscultuur? Dat komt niet zomaar aanwaaien. Helemaal niet in deze tijd. De arbeidsmarkt is krap en veel branches